Combat report


Letecký den Jihlava


Combat Report - Jihlava 2003


XIV.Horácký letecký den v Jihlavě


Letošní ročník Horáckého leteckého dne proběhl o víkendu 29. - 31.srpna 2003. Dopolední leteckou show střídaly ukázky bojů mezi spojeneckými vojsky tvořenými jednotkou Rudé armády a jednotkami armády americké na jedné straně a německou Wehrmacht na straně druhé.

Vojáci amerických jednotek věnovali dopoledné hodiny budování stanového tábora a jeho vybavení. Po úspěšných střetech s Němci se pak oddávali sportovním utkáním a odpočinku s soldiers clubu.


30.8.2003 – v 15.45 hodin začíná první bojová ukázka.

Německá kolona byla při přsunu napadena jednotkou Rudé armády. Po krátkém intenzivním boji byla sovětská jednotka odražena a donucena k ústupu. Německá jednotka pokračuje v původním směru přesunu, když je objevena americkými průzkumnými letadly Piper Cub. V zápětí jsou Němci bombardování americkým letounem Mustang P 51 a je z ničen jeden z obrněných transportérů.

Následuje útok amerických jednotek, ke kterému se připojuje útokem do německého týlu i jednotka Rudé armády. V boji zblízka byla zničena nepřátelská technika a pobita většina nepřátel. Několik německých vojáků padlo do zajetí a několik amerických vojáků bylo zraněno a odvezeno k ošetření na stanici první pomoci v táboře.


31.8.2003 – v 10.30 hodin byla zahájena přednáška pro mužstvo o venerických chorobách.

Během 45ti minut seznámila pvt Hendrix mužstvo několika přítomných amerických jednotek s některými pohlavními chorobami, jejich příznaky a prevencí proti nakažení.

Za neustálých dotazů ze strany mužstva a názorných i improvizovaných pomůcek hodnotili všichni přítomní bez výjimky přednášku jako velmi zdařilou a těší se na další odborné vzdělávání.


Přednáška byla tak uchvacující a zajímavá, že fotograf pvt Walker zachitil jediného přítomného důstojíka ve chvíli, kdy před kompletností a profesionálním podáním odborných informací na toto poněkud choulostivé téma padá ze židle.


31.8.2003 – v 15.45 hodin začíná druhá bojová ukázka.

Nad německou kolonou prolétává průzkumný letoun Piper Cub, který je záhy sestřelen palbou z ručních zbraní. Vedle stroje, který nouzově přistál ihned sedá druhé průzkumné letadlo a zachraňuje pilota před zajetím jen několik málo okamžiků před tím, než k letadlu dorazí německá hlídka na motocyklu.

Kolona německých vojáků je napadena z boku jednotkou Rudé armády. Útok odráží a postupuje směrem na západ. Tam je zastavena americkou jednotkou a v těžkém boji na krátkou vzdálenost jsou Němci za přispění jednotky Rudé armády poraženi. Je vzato několik málo německých zajatců a ranění američtí i němečtí vojáci jsou odváženi k ošetření na americkou stanici první pomoci.

Po ukončení ukázky následuje společné defilé na technice před diváky.

pfc Milewski