Service Report


Party 16th Armored Division


Service Report - Večírek 16th AMD

27.prosince 2003 proběhl večírek na základně ve Stojčíně. Sešla se zde většina příslušníků jednotky 16th AMD a společně jsme oslavili konec roku 1943 a příchod nového 1944.

Slavilo se vskutku převelice a to už i proti, že nám byl vyplacen žold za posledních několik měsíců. Přípitky na očekávanou invazi do Francie se tak mísily s výkřiky hazardních hráčů při pokeru, šipkách nebo hře v kostky, kde se hrálo i o několik stovek dolarů na jeden hod.

Vše zastřešoval náš oblíbený dobový military bar s px-manem pvt Eugenem D.Harrisonem, který ochotně naléval cokoli a komukoli, kdo měl peníze. A ty jsme měli všichni.

Nebyla by to ta pravá vojenská zábava, kdyby se při ní mimo jiné i netančilo. A tak se v gramofonu střídaly písně Glenna Millera, Andrews Sisters nebo Edith Piaf. Zaznělo i několik ryze českých starých písní, vždy s větou „Co slavíte noční ptáci?“

S penězi došla i pošta a tak každý z jednotky obdržel vánoční balíček od Amerického červeného kříže. O půlnoci proletěly vzduchem špunty od šampaňského a opět se provolávala sláva novému roku a očekávané invazi …

Ještě nedozněly výkřiky o „Sweet France“ a „Happy New Year“ a v sále zazněly zvuky leteckých motorů. To právě nalétával na bombardování německý Junkers Ju 88 v ochotnické kulturní vložce, kterou pro nás nacvičili pvt Jimmy Lopen a pfc Robin Witt. Sotva stačil německý bombardér odhodit pumy, už se za ním objevil v závěsu anglický Spitfire a sypal mu do kožichu proudy žhavé oceli. Německý pilot seskočil na padáku a Angličan se spitem výtězoslavně přistál.

Strachem roztřesený nacistický pilot pak už jen stačil v několika jazycích zvolat větu : „Nicht schiessen, ich bin Deutsche pilot.“ ...a byl odváděn do zajateckého tábora.


A tak naše jednotka vzdala čest britským kamarádům – pilotům, kteří v roce 1940 vybojovali bitvu o Anglii.

pfc Milewski


galerie