Service report


In the footsteps of
82nd Airborne Division


82nd ABN / 3rd Battalion 508th PIR


23. – 26.02.2012 – Ardeny - Belgie


Zúčastnili se: 1stLt Martin, S/Sgt. Witt, Sgt. Flint, pvt Pauline, pvt Allen, pvt Brode,


Ve čtvrtek navečer jsme vyrazili z Pelhřimova přes Německo a Lucembursko do Belgického městečka Bra. Po příjezdu v 6 ráno proběhlo rychlé převléknutí a setkání s přáteli s Belgie. Nasedli jsme se na náklaďáky GMC a vyrazili směr Francie městečko Suipes. Po šesti a půl hodinách jsme byli na místě a počkali na příjezd britské části skupiny. Po jejich příjezdu jsme udělali nástup a vydali se do hospody, kam chodili v roce 1944 vojáci 82nd Airborne Division 505PIR. Proběhla večeře, poté pár hodin čas na odpočinek.


V 1 hodinu ráno byl zavelen nástup a opět na náklaďáky. Tentokrát ne v počtu 10, ale 18 mužů. V 9 ráno jsme dorazili do belgického městečka Werbomont přesně tak jako 82nd AB za 2. světové války. Odtud jsme se přesunuli do 2km vzdáleného lesíka a zaujali originální pozice. Po půl hodině následoval krátký přesun do Bra, kde byl připraven oběd. Po obědě jsme vyrazili opět na pochod. Za čtyři hodiny jsme došli k pomníku bitvy o Thier-du-Mont Hill. Uctili jsme památku obětí a vyrazili na kopec. S námahou jsme vylezli do prudkého kopce, usadili se na původních pozicích německého dělostřelectva, kde byl dobrý výhled a poslechli si historii.


Američané útočili z 2 km vzdáleného lesíka do prudkého kopce. Proti nim stála německá děla 88mm. S vysokými ztrátami byl kopec Američany dobyt. Za týden však přišel rozkaz ke stažení, protože se blížily německé tanky. Za další týden přišel rozkaz znovu dobýt kopec. Tentokrát ve sněžné bouři. Opět se to povedlo.

Poté jsme se opět přesunuli do Bra, kde jsme se ubytovali a vyrazili na večeři. Zde probíhal oficiální program pochodu In the footsteps of 82nd Airborne Division. Hlavní organizátor a prezident klubu 82nd Airborne „All American“ Belgian Club byl oceněn vyznamenáním Americké armády za civilní přínos - 30 let pořádání pochodu. Vyznamenali ho veteráni Ray Farry a Richard Field z 82nd AB.


Zajímavostí byl 67 let starý veterán z Vietnamu Gene Garren, který podle doktorů už nikdy neměl chodit. Dokončil tento pochod po třetí a naposled. Tentokrát 27km za 11 hodin. Během pochodu zlomil svojí podpěrnou hůl. Naštětí byl připraven a měl další. Poté dobrá večeře, vystoupení Andrew Sisters a zábava s přáteli. Ve 23 hodin přesun zpět do Bra.


Ráno rozloučení a cesta domu.


Sgt. Flint